Türkiye Camileri Kapak Fotoğrafı
camiler.org Logo
İzmir Urla Birgi Köyü Cami kapak görseli

Birgi Köyü Cami

Birgi Mahallesi Köyiçi Cadde No: 14 Urla / İzmir

14 yorum
4.1 / 5
Kaynak: Google Haritalar

Konum

Harita yükleniyor...

Ziyaretçilerin Yorumları

Bu bölümde yer alan bilgiler Google Haritalar'da öne çıkan yorumlardan yapay zeka kullanılarak derlenmiştir. Birgi Köyü Cami Google Haritalar bağlantısı 'nı inceleyebilirsiniz.

Birgi Köyü Cami: Sıcaklığın ve Sadelik Arasındaki Sessiz Buluşma

Samimi Bir Köyün Kalbinde: Birgi Köyü Cami

Birgi Mahallesi'nin tam kalbinde, Köyiçi Cadde üzerinde yürürken ansızın karşınıza çıkan o küçük cami var ya... İşte orası, Birgi Köyü Cami. Adresini aramanıza gerek yok aslında; köylülerle iki lafın belini kırınca size hemen gösteriyorlar. Çünkü burası köyün merkezi gibi. Kimileri için eski bir dost, kimileri içinse ilk defa karşılaşılan ama hemen sevilen bir yüz.

Küçük, Şirin ve Bir O Kadar da Sıcak

Yorumlara bakınca, caminin “küçük ve şirin” diye anılması hiç şaşırtıcı değil. Büyük camilerdeki o ihtişamı burada aramak yersiz olurdu zaten; burası daha çok huzurun ve sadeliğin adresi. Hatta bir ziyaretçinin gözünden kaçmamış: “köyde çok güzeldi”... Sanki şehirdeki telaştan kaçıp nefes almak isteyenlerin durağı gibi.

Biraz Bakımsız, Belki de Bu Yüzden Doğal

Şunu da saklamamak lazım: Her şey dört dörtlük değil. “Bakımsız” diyen bir yorum var mesela. Haklı olabilir mi? Belki. Ama bu bakımsızlık, caminin samimiyetine gölge düşürmüyor gibi görünüyor. Yani, kusursuzluk peşindeyseniz şaşırabilirsiniz, fakat biraz yaşanmışlık arayanlar için bu detay çok da sorun sayılmaz. (Bazen eski bir duvarda ya da solmuş bir halının deseninde, geçmişin izini sürmek insana tuhaf bir huzur verir ya...)

İbadethane Olarak Güzelliği

Bir başka ziyaretçi kısa ve net: “Güzel bir köy ve güzel ibadethane.” Düşünüyorum da, böyle sade cümlelerde bazen her şey saklı oluyor. Burası ibadet için gelenlere aradıkları huzuru sunuyor — öyle gösterişli mihrablar, devasa avizeler yok ama, o sıcaklık ve sadeliğin verdiği başka bir anlam var.

Köyün Samimiyeti

Köyün tarihi... “çok eskidir” diyen bir yorum var. Bu cümle, Birgi'nin geçmişini bugüne taşıyor adeta. İnsanlarının sıcak kanlı ve samimi olması da cabası. Camiden çıkınca selam verdiğinde, o samimiyeti hemen hissediyorsun. (Bunu yazarken, köyde bir akşamüstü yürüyüşüne çıkasım geldi.)

Kısaca:

  • Küçük ve samimi bir cami, gösterişten uzak ama huzurlu.
  • Bazı gözlerden kaçmayan bir bakımsızlık var, fakat köyün ruhunu bozacak kadar değil.
  • İbadet için aranan huzuru sunan, köyün sıcaklığını taşıyan bir ibadethane.
  • Köyün insanları kadar eski ve içten.

Birgi Köyü Cami, “mükemmel” diyenin de, “köyde çok güzeldi” diye iç geçirenin de, köyünün geçmişine sahip çıkanın da anılarında ayrı bir yer etmiş. Belki de bu yüzden, burada vakit geçirirken zaman biraz daha yavaş akıyor.