Ziyaretçilerin Yorumları
Bu bölümde yer alan bilgiler Google Haritalar'da öne çıkan yorumlardan yapay zeka kullanılarak derlenmiştir. Aydınoğlu Cami Google Haritalar bağlantısı 'nı inceleyebilirsiniz.
Aydınoğlu Cami: Yol Üstünde Sessiz Bir Tarih
Küçük, Eski ve Biraz da Yalnız
Aydınoğlu Cami, Selçuk’un Atatürk Mahallesi'nde, devlet hastanesinin tam karşısında, yol üstünde rastladığınız o sessiz tarihi yapılardan biri. 14. yüzyıldan günümüze ulaşmış—bunu bilmek bile insanı şöyle bir durup düşündürüyor. Ancak burası öyle görkemli, kalabalık bir ibadethane değil; daha çok küçük çaplı, 50 ila 75 kişiyi ağırlayabilecek mütevazı bir mescit havasında.
Kapılar... Bazen Açık, Bazen Kapalı
Şanssız bir zamana denk gelirseniz kapısı kilitli olabilir. Hatta bu, caminin müdavimlerinin de en çok yakındığı konulardan biri. “Camiler kapalı olunca insanın içi burkuluyor,” diyenler haksız sayılmaz. Kapıda tek kişilik bir alan var; burada seccade bırakılmış, yani dışarıda namaz kılmak mümkün. Tam bir Anadolu pratikliği! Yine de, içerisine girmek çoğu zaman hayal oluyor, camlardan içeri bakmak ise nafile bir çaba.
İbadet İmkanları ve Şadırvan
Namaz için yolunuz düşerse, iki kişinin aynı anda abdest alabileceği küçük bir şadırvanla karşılaşacaksınız. İçerisi ise çoğu zaman kapalı olduğu için cemaatle namaz kılmak isteyenler için çok da elverişli değil. Belki de bu yüzden, bazı ziyaretçiler “Başka bir camiye gitmek daha iyi olur” diye öneride bulunmuş.
Tarihi ve Mimari Hakkında
Caminin hemen karşısında, hastane önünde kubbeli eski bir yapı göze çarpıyor. Ancak caminin içiyle ilgili detaylar biraz gizemli—camlar içeriyi göstermiyor. İç duvarlar ise Anadolu’daki pek çok eski cami gibi sade beyaz sıva ile kaplanmış. “Turistik açıdan çok fazla görülecek bir şey yok,” diyenler de olmuş; yani, şaşaalı bir mimari beklememek gerek.
Ulaşım ve Park
Anayol üzerinde olması avantaj gibi görünebilir; ama iş araç parkına gelince işler biraz karmaşıklaşıyor. “Park yeri bulmak zor,” diyenler az değil. Yani, camiye uğramak isteyenler için park sıkıntısı minik bir sürpriz olarak karşılarına çıkabiliyor.
Son Birkaç Söz
- 14. yüzyıldan beri ayakta duran, küçük ama tarihi bir cami.
- Çoğu zaman kapalı, içeriyi görmek zor.
- Namaz kılmak için alternatif camiler öneriliyor.
- Şadırvanı iki kişilik, park yeri sıkıntılı.
- Turistik açıdan fazla bir beklentiye girmemek lazım.
Özetle, yolunuz Selçuk’a düşerse ve tarihle iç içe, sessiz bir mola arıyorsanız Aydınoğlu Cami tam da böyle bir yer. Fakat içeride vakit geçirmek istiyorsanız, kapısının açık olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Küçük detayların peşinde koşanlar için hâlâ bir uğrak noktası… ama fazlası değil.