Türkiye Camileri Kapak Fotoğrafı
camiler.org Logo
İzmir Selçuk Kılıçaslan Cami kapak görseli

Kılıçaslan Cami

Atatürk Mahallesi Antony Kallinger caddesi 1058 Sokak No: 2 Selçuk / İZMİR

19 yorum
4.7 / 5
Kaynak: Google Haritalar

Konum

Harita yükleniyor...

Ziyaretçilerin Yorumları

Bu bölümde yer alan bilgiler Google Haritalar'da öne çıkan yorumlardan yapay zeka kullanılarak derlenmiştir. Kılıçaslan Cami Google Haritalar bağlantısı 'nı inceleyebilirsiniz.

Kılıçaslan Camii: Selçuk’un Tarihi İncisi

14. Yüzyıldan Bugüne Uzanıyor

Birçok kişi Selçuk’ta tarihi keşfe çıktığında, İsa Bey Camii’ne giden cadde üzerinde gözüne küçük ama etkileyici bir yapı çarpar: Kılıçaslan Camii. Aydınoğulları döneminden (yani 14. yüzyıldan) bugüne miras kalan bu cami, kare plânı ve tek kubbesiyle hemen fark edilir. Dış duvarlar, bir sıra tuğla ve iki sıra taşın almaşık dizilimiyle örülmüş – eski ustaların ellerinden çıkan zarif bir işçilik.

Mimari Detaylarda Saklı Zarafet

Kılıçaslan Camii’nin ana kubbesi ve son cemaat kubbeleri kiremitle kaplı. Hani eski camilerde gördüğünüz kirpi saçaklar var ya – burada da duvar ve kubbe saçakları o şekilde hareketlendirilmiş. Bir başka deyişle, sade ama göz alıcı… Caminin üzeri, sekiz köşeli bir kasnak ve onun üzerinde yükselen tek kubbeyle örtülü. Son cemaat yeri ise batıdan duvarla kapanmış, doğudan ise sivri kemerli bir geçişle açılmış. Kuzeyde ise dört sütun ve üç sivri kemerden oluşan revak, camiye hoş bir derinlik katıyor. İçeride gömme fil ayakları, yanlarda mermer lentolar ve onların üstünde tuğladan sivri destek kemerleri – her biri taş ve tuğlanın dansı gibi.

Huzur, Sessizlik ve Yenilenmiş Hali

Camiyi ziyaret edenler, atalarımızın zarafetini her köşede hissediyor. “Çok güzel, huzurlu küçük bir cami” diye bahseden de var, “Aydınoğullarından kalma küçük tarihi bir camii” deyip hayranlığını gizleyemeyen de... Restorasyonun ardından, yapı yeni bir nefes almış gibi. Huzur isteyenler için adeta bir kaçış noktası. Fakat bir parantez açmak lazım – bazen cami kapalı olabiliyor. Yorumlardan birinde “Camiler hep kapalı. Tarihi bir camii neden kapalı olur anlamış değilim…” diye serzenişte bulunan bir ziyaretçi var. Yani ziyaret saatini denk getirmek önemli.

Ulaşım ve Pratik Bilgiler

  • Adres: Atatürk Mahallesi, Antony Kallinger Caddesi, 1058 Sokak No: 2, Selçuk / İZMİR
  • İsa Bey Camii’ne giden cadde üzerinde, kolayca ulaşılabilir bir konumda.
  • Yakın zamanda restore edilmiş, dış ve iç mekânda temizlik ve düzen dikkat çekiyor.
  • Küçük boyutlu ve genellikle huzurlu bir atmosfer sunuyor.

Kapanışta Küçük Bir Not

Bazen tarihi camilerde, kapıların arkasında yüzyılların sessizliği saklanır. Kılıçaslan Camii de işte o sessiz ama zarif yapılardan biri. Ziyaretinizi, kapının açık olduğu bir ana denk getirirseniz – biraz geçmişi, biraz huzuru iliklerinize kadar hissedebilirsiniz. (Taş zeminin serinliğini denemeden çıkmayın derim.)