Türkiye Camileri Kapak Fotoğrafı
camiler.org Logo
İstanbul Fatih Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Cami kapak görseli

Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Cami

Topkapı Mahallesi Kürkçü Bostanı Sokak No: 10 Fatih / İstanbul

66 yorum
4.7 / 5
Kaynak: Google Haritalar

Konum

Harita yükleniyor...

Ziyaretçilerin Yorumları

Bu bölümde yer alan bilgiler Google Haritalar'da öne çıkan yorumlardan yapay zeka kullanılarak derlenmiştir. Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Cami Google Haritalar bağlantısı 'nı inceleyebilirsiniz.

Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii: Tarih, Mimari ve Sürprizlerle Dolu Bir Durak

Topkapı'nın Gizli Hazinelerinden Biri

Kimi zaman şehirde kaybolurken hiç beklemediğiniz bir köşede tarihle burun buruna gelirsiniz. Mesela, bir türbe ararken yolunuz Topkapı Mahallesi'ne düşerse... Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Cami'si öyle bir yerde karşınıza çıkabilir. Adresini soracak olursan: Topkapı Mahallesi Kürkçü Bostanı Sokak No: 10, Fatih. Tam anlamıyla, yüzyılların sessiz tanığı bir yapı.

Mimari Detaylar ve Sırlarla Dolu Sütunlar

Caminin girişinde sizi karşılayan sütunlar, ilk bakışta bile hemen dikkat çekiyor. Üzerlerindeki simgeler ve işaretler... Eh, insan ister istemez bir anlam arıyor (veya acaba bir yerlerden mi getirildi bunlar diye düşünüyor). Fakat içeride bu taşların hikâyesini anlatan bir yazıya rastlamak pek mümkün değil. Eğer taşların sırrını bilen biri çıkarsa, onu dinlemeye değer!

Yapının kendisine gelirsek – duvarlar kâgir, çatı ise ahşap ve kırma. Minare sağ tarafta konumlanmış. Son cemaat yeri dört sütunlu; sütun başlıkları ise korinthos (veya korent) tarzında, yani antik çağlardan bir esinti gibi. Bu sütunların Bizans'a uzanan bir geçmişi olup olmadığı da merak konusu.

Tarihi Bir Yolculuk

Caminin geçmişi Kanuni Sultan Süleyman devrine (hatta biraz daha öncesine) uzanıyor. Kürkçübaşı Ahmet Bey tarafından yaptırılmış, lakin mimarı ise bir muamma. Minare kaidesinde 1511 tarihi geçiyor – ki bu da yapının 16. yüzyılın başlarına dayandığını gösteriyor. Ayrıca, minaredeki güneş saatinin “Endülüsî” diye ünlenen Mehmet b. Ebul Kasım usta tarafından yapıldığı yazılı. Vakıf kayıtları ise 1514 tarihini söylüyor.

Restorasyon ve Yeniden Doğuş

Caminin restorasyonu – öyle sıradan bir onarım değil, neredeyse baştan inşa denebilir. Eskiden kalan sadece dört dış duvar. Öncesinde girişte dört Bizans sütunu başlığı, minare kaidesinde güneş saati ve minare şerefesinde yiv motifleri vardı (bu detaylar gerçekten ilginç). Bahçenin arka tarafında ise bir türbe binası olduğu söyleniyor.

Restorasyon tamamlandıktan sonra, 17 Eylül 2021’de cami yeniden ibadete açılmış. Şimdi minaresinin kürsü kısmında, Millet Caddesi’ne bakan tarafta bir mermer kabartma güneş saati görebilirsiniz – çok net belli olmasa da... Eski fotoğraflara bakınca, minare külahının ve son cemaat kısmının zaman içinde değiştiğini fark etmek mümkün.

İbadet ve Ziyaret Olanakları

  • Avluya birbirine yakın iki kapıdan giriliyor. Soldaki kapıdan girince tuvaletler aşağıda, sağdaki kapı ise sağa doğru uzanan bahçeye açılıyor – bahçenin üstü mezarlık.
  • İbadet sonrası bahçede dolaşıp taşların ve mezarların arasında tarihle baş başa kalabilirsiniz.
  • Ulaşım açısından oldukça merkezi: Millet Caddesi ile Topkapı Caddesi kavşağında, şehirle iç içe.

Ziyaret Etmek İçin Küçük Bir Not

Kürkçübaşı Ahmet Şemsettin Camii, sadece bir ibadet yeri değil; merak uyandıran detaylarıyla, taşlarında saklı hikâyeleriyle başka bir zaman dilimine açılan bir kapı gibi. Özellikle girişteki sütunlara bakmayı unutma – belki sen onların sırrını çözebilirsin!