Türkiye Camileri Kapak Fotoğrafı
camiler.org Logo
İzmir Ödemiş Hacı Abdi Ağa Cami kapak görseli

Hacı Abdi Ağa Cami

Meşrutiyet Mahallesi Yeni Camii Sokak No: 1 Ödemiş / İzmir

6 yorum
4.5 / 5
Kaynak: Google Haritalar

Konum

Harita yükleniyor...

Ziyaretçilerin Yorumları

Bu bölümde yer alan bilgiler Google Haritalar'da öne çıkan yorumlardan yapay zeka kullanılarak derlenmiştir. Hacı Abdi Ağa Cami Google Haritalar bağlantısı 'nı inceleyebilirsiniz.

Hacı Abdi Ağa Camii: Ödemiş'te Tarih ve Huzurun Buluştuğu Nokta

Ekin Pazarı Camii: İsmiyle, Hikâyesiyle

Hacı Abdi Ağa Camii... Veya yöre halkının dilindeki adıyla Ekin Pazarı Camii. Meşrutiyet Mahallesi'nde, Yeni Camii Sokak ile İsmet Paşa Caddesi'nin tam kesiştiği yerde - şehir hayatının koşuşturmacası arasında, sanki "Ben buradayım!" dercesine yükseliyor. (Arasta Çarşı'nın girişini bilenler için, hemen orada gözünüze çarpacaktır.)

Bir Cülus Günüyle Başlayan Yolculuk

Tarihi de kendisi kadar etkileyici aslında. Padişah II. Abdülhamit’in tahta çıkış günü, yani 1 Eylül 1904’te temelleri atılmış. Kaymakam Serficeli Hilmi Bey ile, ismini duyduğunuzda bile bir Ege hikâyesi canlanan Çakırcalı Mehmet Efe’nin desteğiyle... İnşaatı ise altı yıl sürmüş ve 1910’da Çağlayanlı Mehmet Usta tamamlamış. Eskiden yanında bir mescit varmış, ama halkın ve kaymakamın ortak kararıyla, daha büyük ve görkemli bir cami ihtiyacı doğunca yenisi inşa edilmiş. Ne dersiniz, eskiyle yeninin böylesine el ele verişi insana geçmişin sıcaklığını hissettiriyor.

Mimari ve Sanat: Taş, Ahşap ve Hat Sanatı

Dikdörtgen planlı, kubbesiz, taş bir yapı Hacı Abdi Ağa Camii. Üst örtüsü ahşap tavan ve kiremitten oluşuyor; sade ama kendine has bir şıklığı var. Tek şerefeli minaresiyle Ödemiş’in siluetinde ayrı bir yere sahip - kimi ziyaretçiler özellikle minaresine dikkat çekmiş, haksız da sayılmazlar. Taş işçiliği ve tavan detaylarında, yüzyıl öncesinin ustalığına dair izler hâlâ canlı.

Sanat kısmına gelirsek... Camiye adım attığınızda, gözünüz duvarlarda dolaşsın. Çünkü yazıların hepsi Türk hat sanatının önemli isimlerinden Kadıasker Mustafa İzzet Efendi ekolünden Ali isimli hattatın elinden çıkmış – üstelik tamamı Celi Sülüs yöntemiyle. Her harfte ayrı bir özen, ayrı bir zarafet.

İbadet ve Ziyaret: Huzur Burada

Bir cami için en önemli şey ne? Elbette, içindeki huzur. Bir yorumda şöyle denmiş: “İçerisi bakım yapılmış, yapısı çok güzel. Ödemiş’e gelip de bu camide bir vakit namazı kılmadan gitmek ayıp olur...” - fazlası var mı? Bazı ziyaretçiler sadece uğramış, “Ziyaret ettim elhamdülillah,” demiş; bazıları ise caminin tarihinden, taş ve tevak sanatının güzelliğinden bahsetmiş. Temizlik, samimiyet, bakımlı oluşu sıkça vurgulanıyor.

Küçük Bir Son Söz

Ödemiş’in tarihi dokusunu, köklü geleneklerini ve insanlarının emeğini bir arada hissetmek isterseniz - Hacı Abdi Ağa Camii iyi bir başlangıç noktası olur. Belki de taş zeminin serinliğini çıplak ayakta hissetmek, ya da minarenin gölgesinde kısa bir mola vermek için... Kim bilir, belki de sırf o huzur için yolunuzu buradan geçirirsiniz.