Türkiye Camileri Kapak Fotoğrafı
camiler.org Logo
İstanbul Üsküdar Gülfem Hatun Cami kapak görseli

Gülfem Hatun Cami

Aziz Mahmut Hüdayi Mahallesi Üsküdar Mahkeme Arkası Sokak No: 3 Üsküdar / İstanbul

84 yorum
4.6 / 5
Kaynak: Google Haritalar

Konum

Harita yükleniyor...

Ziyaretçilerin Yorumları

Bu bölümde yer alan bilgiler Google Haritalar'da öne çıkan yorumlardan yapay zeka kullanılarak derlenmiştir. Gülfem Hatun Cami Google Haritalar bağlantısı 'nı inceleyebilirsiniz.

Gülfem Hatun Camii: Üsküdar’ın Saklı ve Sade Camiisi

Tarihin Sessiz Tanığı: Gülfem Hatun Camii'nin Kökeni

Kanûnî Sultan Süleyman’ın saltanat yıllarında inşa edilmiş Gülfem Hatun Camii, Üsküdar’ın çarşı içinde, Doğancılar Yokuşu’nun alt tarafında, meydanın sağ yanında yer alıyor. Gülfem Sokağı ile Eski Mahkeme Arkası Sokağı'nın birleştiği noktada, ikinci sokağın sağ köşesinde duruyor. Caminin banisi, Kanûnî’nin Harem-i Hümâyun cariyelerinden Gülfem Hatun. Gülfem Hatun’un mezarı ise caminin bahçesinde, yani geçmişle bugün arasında gözle görülür bir köprü gibi...

Mimari: Sadelik ve Zamana Direniş

Gülfem Hatun Camii, gösterişten uzak, içi oldukça sade — süslemelerden arındırılmış. İç mekanda göze çarpan en belirgin detaylardan biri ise gül kurusu halısı; gerçekten de ortama sıcaklık ve huzur katan bir renk seçimi olmuş. Sadelik burada bir eksiklik değil, aksine göz yoran hiçbir unsurun olmamasıyla, azlığın ve sadeliğin nasıl öne çıkabildiğini hissettiriyor. Camii XIX. yüzyıldaki ihya sırasında orijinal mimari görünüşünü kısmen kaybetmiş; bugün dikdörtgen planlı, üstü kiremit kaplı ahşap bir çatıyla örtülü. Minare ise geç dönemde değişikliğe uğramış — külahı küçük bir kubbe biçiminde.

Tarihi Fısıltılar ve İlginç Hikâyeler

Ah, bir de kulaktan kulağa anlatılan bir hikâye var... Rivayet odur ki, Gülfem Hatun caminin inşasında parası yetmeyince padişahla bulunma nöbetini başka bir hasekiye satmış, bu durumu öğrenen Kanûnî öfkelenmiş ve Gülfem Hatun’u idam ettirmiş. Tarihi belgelerle desteklenmeyen bu söylentiye rağmen, mezar taşındaki “şehîde” ibaresi onun dramatik bir son yaşadığını düşündürür. Ne olursa olsun, bahçedeki mezarıyla hâlâ hikayesini fısıldıyor.

Küçük Bahçe, Büyük Huzur

Camii önünde küçük ama sevimli bir bahçe bulunuyor. İnsan, burada oturup biraz soluklanmak isteyebilir. Bahçede, geçmişin izlerini sürmek mümkün. Üstelik cami, Üsküdar’daki diğer camiler gibi kalabalık da değil; sakinliğe ve mahremiyete önem verenler için tam bir huzur noktası.

Temizlikte Zirve, Sakinlikte Rakipsiz

Son zamanlarda karşılaşılan en temiz camilerden biri olduğu özellikle vurgulanıyor. İçerisi mis gibi... Hani o “yeni yıkanmış halı” kokusunu düşün, işte öyle bir ferahlık. Etrafı ise, kafe ve restoranların sokaklara taşan masalarıyla neredeyse abluka altına alınmış. Fakat bu karmaşanın ortasında, cami adeta inci gibi sakin bir güzellikle yerinde duruyor.

  • İbadet için ferah, huzurlu ve temiz bir ortam
  • Göz yormayan, sade bir iç dekorasyon
  • Küçük, huzur dolu bir bahçeye sahip
  • Kalabalıktan uzak, samimi atmosfer
  • Kafe ve restoranların arasında, şehir hayatının içinde bir sığınak

Ulaşım ve Pratik Bilgiler

Gülfem Hatun Camii, Üsküdar’ın merkezinde, çarşıya ve büyük meydanlara çok yakın. Yani yolunuzu düşürmek için çok uğraşmaya gerek yok. Azıcık gezin, birkaç sokağı arşınlayın, hemen karşınıza çıkıveriyor.

Son Söz: Sadelik ve Huzur Arayanlara

Burası öyle görkemli kubbeler, göz alıcı avizeler, ihtişamlı çiniler vaat etmiyor. Tam aksine, sadeliğiyle ve geçmişin sessiz hikâyeleriyle büyülüyor. Sen de Üsküdar’da yolun düşerse, kalabalık cami aramıyorsan — huzur, temizlik ve biraz da tarih arıyorsan — Gülfem Hatun Camii’ni denemelisin. Belki bir gün, o küçük bahçede oturup tarihin fısıltılarını dinlersin...